En makalös, sann berättelse om kärlek och överlevnad.
Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få “leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.
Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder han även hos Gita och en oförglömlig kärlekshistoria som övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början.
Tatueraren i Auschwitz är en roman som bygger på den sanna historien om Lale och Gita och deras kärlek – som tillsammans med dem överlevde koncentrationslägret i Auschwitz.
Spännande, sorglig, underhållande och framför allt utbildande. Intressant att få läsa från insidan av förintelselägren, om kampen för överlevnad och om att försöka hitta livsglädje
En kärlekshistoria som utspelar i Auschwitz, under skrämmande förhållande, men trots allt blommar kärleken.
Vad är det som gör att mot alla odds, trots all vidrighet och förnedran överlever vi människor och upplever kärlek och vänskap? En läsvärd bok som jag varmt kan rekommendera.
Den här boken fångade mig. Jag tyckte den hade lite av allt. Kärlek, överlevnad, minnen som inte får glömmas och ett bra berättande. Ett perspektiv inifrån lägren som inte enbart handlar om det hemska utan också om kärlek som blommar och överlever. Samtidigt som den målande beskriver vad folk gjorde för att överleva. För att inte bli den som faller död ner. De drömmar som håller en flytande och tron på att friheten kommer att komma. Rekommenderar verkligen denna!
Förintelselägret är precis lika hemskt som alltid men i den här boken skildras också att det fanns plats för vänskap och kärlek.
Boken grundar sig på verkliga händelser. Dock tycker jag att den 'onda' uppför sig ovanligt vänligt för att vara en bok som skildrar fasorna i koncentrationslägren.
Inte imponerad. Förstår verkligen inte hur den blivit så populär. Språket är riktigt platt och karaktärerna oerhört tunna. Läs något annat!