- - -
Familjen bok

Familjen

Johanna Bäckström Lerneby

I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det »parallella samhället«.

I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem — en gång för alla.

Johanna Bäckström Lerneby är journalist och författare. Hon har mottagit Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare och nominerats till en Guldspade i klassen ”Bok” för Handelsvara: Kvinna.

Recensioner Familjen

Ett enastående journalistiskt arbete som måste få genomgripande betydelse … Den ihärdighet hon visar med sin enorma research, den glöd som pyr under det här reportaget, gör boken magnetisk. Det går inte att släppa den. Jag läser var jag går och står tills den är slut. Och jag är omtumlad. Det här är också Sverige.
Maria Schottenius, Dagens Nyheter

Ett reportage från en verklighet få av oss känner annat än genom rubriker i pressen. Det är bara att buga och tacka.
– Stina Oscarson, Svenska Dagbladet

Borde vara obligatorisk läsning för dem som anser att man på något vis gör de svenska utsatta områdena en tjänst genom att hålla polisen borta därifrån.
– DN Ledare

Krocken, för att inte säga kollapsen, mellan staten, det svenska samhället, och bland annat denna familj är total. Det ger en bild av det explosiva tillståndet i landet.
– Janne Josefsson

En systematisk och mycket läsvärd genomgång av hur en familj håller ett samhälle i skräck … Den borde läsas av alla vars arbete rör kriminella. Det är en avslöjande historia om hur parallellsamhällen i fungerar i praktiken.
– Smedjan/Timbro

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Publiceringsdatum ISBN Antal sidor
2020-05-20 9789189061156 298

Recensioner Familjen

 • Väldigt intressant
  Charlotta77, 5 september 2021

  Väldigt intressant och välskriven historia, som trots att den är en reportagebok är svår att lägga ifrån sig. Gav mkt insikter för mig och möjligheter att bättre förstå min samtid.

 • Familj på gott och ont

  Visst kan familjen vara en trygghet, men denna bok visar något helt annat¿ Att ställa upp för varandra men ha helt andra regler än vad som gäller i samhället.

 • Intressant reportage
  Fredrik, 4 maj 2021

  Dagsaktuellt ämne, gängkriminallitet, parallella klanstrukturer mm. Man tror först att det är en krimroman tills man mer inser att det är taget som jornalistiskt arbete av verkligheten utifrån vad som har rapporterats av media. Jag var väldigt engagerad i läsandet och tycker den var bra.

 • En annan inblick i vårt samhället
  Julia , 22 april 2021

  Tycker absolut det är en läsvärd bok, som gör att man kan få en annan förståelse för hur komplext vårt samhälle kan vara.

 • I Sverige!
  Karin , 5 april 2021

  Boken år omskakande på många plan. Ger en bild av livet och hur det levs i vårt land idag.Ger möjlighet till värdefulla samtal mellan generationer.

 • Modig undersökning
  Ingrid Nettervik, 30 mars 2021

  Imponerande att Johann Bäckström kunnat göra denna klargörande undersökning och att hon vågat skri boken med tanke på ville sorts personer den handlar om. Var mycket intressant att läsa. Jag har gett bort boken till en blivande polis.

 • Ljudbok & E-bok

  Lyssna eller läs boken som ljudbok eller e-bok.

  Testa gratis

  Köp boken

  Köp boken i fysisk form och läs den när du vill.

  Köp boken