- - -
Familjen bok

Familjen

Johanna Bäckström Lerneby

I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det »parallella samhället«.

I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem — en gång för alla.

Johanna Bäckström Lerneby är journalist och författare. Hon har mottagit Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare och nominerats till en Guldspade i klassen “Bok” för Handelsvara: Kvinna.

Recensioner Familjen

Ett enastående journalistiskt arbete som måste få genomgripande betydelse … Den ihärdighet hon visar med sin enorma research, den glöd som pyr under det här reportaget, gör boken magnetisk. Det går inte att släppa den. Jag läser var jag går och står tills den är slut. Och jag är omtumlad. Det här är också Sverige.
Maria Schottenius, Dagens Nyheter

Ett reportage från en verklighet få av oss känner annat än genom rubriker i pressen. Det är bara att buga och tacka.
– Stina Oscarson, Svenska Dagbladet

Borde vara obligatorisk läsning för dem som anser att man på något vis gör de svenska utsatta områdena en tjänst genom att hålla polisen borta därifrån.
– DN Ledare

Krocken, för att inte säga kollapsen, mellan staten, det svenska samhället, och bland annat denna familj är total. Det ger en bild av det explosiva tillståndet i landet.
– Janne Josefsson

En systematisk och mycket läsvärd genomgång av hur en familj håller ett samhälle i skräck … Den borde läsas av alla vars arbete rör kriminella. Det är en avslöjande historia om hur parallellsamhällen i fungerar i praktiken.
– Smedjan/Timbro

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Publiceringsdatum ISBN Antal sidor
2020-05-20 9789189061156 298

Recensioner Familjen

 • En tragisk historia.
  Lars Kronqvist, 25 februari 2021

  Tyvärr säkert en sann historia om vad som ligger bakom alla skjutningar och sprängningar i förorterna.
  Hur en familj kan leva på våra pengar och leva rövare samt sätta hederliga invandrare i en svår situation.

 • Spännande
  Aniko Borsicka, 5 januari 2021

  Väldigt spännande! En bok jag inte ville lägga ifrån mig, ville bara läsa mer och mer. Johanna är en bra författare. Rekommenderar!

 • Tveksam
  Carina Larsson, 15 december 2020

  Beskrivningen av familjens kriminella aktiviteter spretar åt olika håll, svårt att hålla en röd tråd, författaren borde ha börjat med historiken kring familjen , deras värderingar och varför dom flydde till Sverige
  Boken hoppar fram och tillbaka

 • Måste läsas
  Birgitta Engman, 10 december 2020

  En bok alla borde läsa för att få en bakgrund till den pågående gängkriminaliteten i Sverige! Komplexiteten att leva i ett mångkulturellt samhälle där lagstiftningen inte har hängt med och uppdaterats!

 • Som en kriminalroman
  Stefan Lillieberg, 30 november 2020

  Familjen berättar om en värld med hot och våld på ett spännande sätt.
  Men också skrämmande eftersom det är på riktigt och inte påhittat.

 • Så ser det ut
  Bo Jarent Olström, 20 november 2020

  En berättelse om verkligheten som många inte känner till och som många inte vill erkänna att den finns till
  En bok att läsa för alla beslutsfattare inklusive politiker och lagstiftare Man blir förbannad på hur slappt och naivt det är i samhället i dag med lagar från 50 talet som inte har anpassats till dagens samhälle
  En verkligt bra bok

 • * Obligatoriska fält. E-post visas ej bland recensionerna.