Jan Guillou senaste bok De som dödar drömmar sover aldrig
Nu är det 70-tal. Vänstervågen från 1968 ter sig närmast som en idyll jämfört med det krig som håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Det blir bokstavligen en fråga om liv eller död.
Eric Letang arbetar på dagarna som biträdande jurist på Henning Sjöstrands famösa advokatbyrå. Men på nätterna och fritiden ingår han i en hemlig säkerhetstjänst inom den vänster som försöker organisera försvaret mot en hela tiden aggressivare statlig fiende. Hans stora kärlek Gertrude verkar som advokat i Hamburg medan klimatet hårdnar och hon får uppleva hur hennes vänner undan för undan fängslas eller dödas.
I Sverige arbetar statens hemliga agenter efter västtysk förebild för att försöka provocera fram en öppen konfrontation mellan terrorister och staten. För den motståndsrörelse där Eric Letang ingår blir det ett allt farligare spel. Samtidigt som släkten Lauritzen växer och en ny generation föds.
De som dödar drömmar sover aldrig är den åttonde delen i serien om Det stora århundradet.
Inte en av dom bästa böckerna i serien men heller inte en av dom sämre. Nu när dom sista av bröderna inte längre är kvar i handlingen så och allt fokus ligger på tredje generationen så blir det inte lika bra. Boken är dock tillsammans med 1968 en uppryckning från 50-talsboken, som var Ondskan rebooted. Det blir kul och konstigt när han inte bara har med sig själv som karaktär en gång utan två gånger i form av Erik och Eric men vafan, lite får man skarva på ålderns höst när egot får flyga frit... Läs hela recensionen
Jag har verkligen gillat Jan Guillous 1900-talssvit. Just den här delen tyckte jag var lite sådär. Den utvecklades mer till Jan Guillous egen vendetta mot Expressen och en del av statsapparaten. Hyggligt intressant och spännande men lite för Guillou-fokuserat.
Boken är i vanlig ordning då Jan Gilliou har författat texten lättläst och det flyter på i händelserna på ett inspirerande sätt som gör att man inte vill sluta läsa. Köp boken, men det är bäst att köpa hela serien för detta är ett intressant sätt att se in i de olika händelserna i världshistorien med bröderna Lauritzen och deras familj som aktörer och observatörer.
Har inte läst ut boken ännu. jag tycker att den är bra och spännande tror att den blir mer spännande längre fram.
70-talet var ju den tid då Jan Guillou blev riktigt känd för allmänheten genom IB-affären som briserade 1973. Hans åttonde bok i serien om 1900-talet (i princip ett decennium per bok) är en av de intressantaste. Om man själv (som jag bara något år yngre än JG) var politiskt aktiv så blir det en extra krydda att läsa om just 70-talet och få en återblick i olika vänsterrörelsers ageranden och förhållande till varandra, samt - inte minst -få maktens arrogans beskriven i väl giftiga formuleringar... Läs hela recensionen
Blev lite omständlig i de sista kapitlen. Annars bra flyt. Lättläst.
Men jag är så gammal att jag minns det mest.