- - -

Röda rummet

169 kr

Buy Now

Artikelnr: 8329059675531870

Beskrivning

Superklassikern romanen Röda Rummet av August Strindberg med initierat efterord av Strindbergkännaren Björn Meidal.

Röda rummet betraktas som en av svensk litteraturs viktigaste böcker. Den utkom 1879, när Strindberg var trettio år och innebar hans definitiva genombrott.

Romanen är långt före sin tid. Den angriper samhällets orättvisor på ett sätt och med ett språk som aldrig förr använts i svensk litteratur. Den anses vara den första svenska moderna romanen.

Boken är uppkallad efter det röda rum i Berns salonger där de unga bohemerna samlades – författarna, konstnärerna, journalisterna – de som struntade i konventionerna och levde för dagen.

Huvudperson är Arvid Falk (Strindbergs alter ego) som lämnar banan som statstjänsteman för att bli fri skribent och hamnar i tumultet av alla andra som hankar sig fram på liknande vis. Här finns konstnärerna Lundell och Rehnhjelm som båda vill måla stor och egen konst men mest målar enkla beställningsjobb, här är filosofen Ygberg som är så fattig att han bara kommer över en matbit någon gång ibland och hans vän skulptören Olle Montanus som blir skickad till pantbanken för att omvandla vad helst som kan hittas i de nästan tomma garderoberna till kontanter.

Och här finns den utmärglade journalisten Struve, urtypen för skribenten utan anställningstrygghet som har fru och barn att försörja och därför måste producera strida strömmar av artiklar om allt och inget och titt som tätt måste vända kappan efter den politiska vinden.

Här finns kvinnor som Marie i Nygränd, i hennes lya blir det ofta nachspiel, och Beda Pettersson som kallar sig Agnes Rundgren och är på väg att slå igenom på teatern. Representanter för de mer burgna medborgarna är Arvids bror grosshandlaren Carl Nicolaus och hans fru Eugenie som ägnar sig åt lite förströdd välgörenhet när hon inte bara latar sig.

Och här finns bitska porträtt av maktens män, till exempel förläggaren Smith (som lär föreställa Albert Bonnier) och tidningsmogulen pastor Skåre. Och av de myllrande byråkraterna i statsapparaten – här har vi en byråkratikritik som inte står Kafka efter.

Romanen utgör dessutom, som om allt detta inte vore nog, en av de vackraste och mest poetiska skildringarna av Stockholms stadsmiljöer någonsin.

Boken står ”på de trampades sida”, menar Strindberg själv. Med sin oöverträffat fräna humor och säreget Strindbergska ilska attackerar han i stort sett alla samhällsgrupper lika hårt. Överallt ser han samma fåfänga, hyckleri, falskhet och inställsamhet.

Texten i Bakhålls utgåva följer Nationalutgåvan som i sin tur, i detalj, baseras på Strindbergs manuskript, inte på senare redigerade versioner.

Röda rummet av August Strindberg med efterord av Björn Meidal. ISBN 978 91 7742 527 4. Högkvalitetspapper, sydda ark, klotband. 368 sidor.

Ljudbok & E-bok

Lyssna eller läs boken som ljudbok eller e-bok.

Testa gratis

Köp boken

Köp boken i fysisk form och läs den när du vill.

Köp boken