- - -
Allt jag fått lära mig

Allt jag fått lära mig

av Tara Westover

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.

Recensioner Allt jag fått lära mig

“Det här är en fullständigt makalös, självbiografisk berättelse om en ung kvinna som visar en ofattbar styrka i möte med extrem fattigdom och fanatisk religiositet.”
Ingalill Mosander, Go’kväll

“Innerligt och hjärtskärande vackert om en flickas uppväxt i en amerikansk, fundamentalistisk familj.”
Kerstin Särneö, Tara

“En genuin, öppen berättelse om kunskap och att slå sig fri. En sorglig uppväxtshistoria som upprepade gånger får dig att blinka bort tårarna.” Smålandsposten

“Allt jag fått lära mig är en självbiografisk berättelse om förvandling, ett slags brutal solskenshistoria.”
Eskilstuna-Kuriren

“Med närmast poetisk pregnans skriver Tara Westover den sanna berättelsen om sin uppväxt, och om sin vingliga väg mot att bli samhällsmedborgare, så att det känns som stor litteratur.”
Vi läser

“En enastående memoar”
Barack Obama

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Recensioner Allt jag fått lära mig

 • Gripande uppväxtskildring
  Evas bokhörna, 11 mars 2020

  Gripande och samtidigt fascinerande historia om en flickas uppväxt i en starkt fundamentalistisk mormon-familj, och hur hon mot alla odds lyckas bryta sig loss i tonåren, börja i skolan (vilket hon undanhållits under hela sin barn- och ungdomstid) och så småningom även doktorera. Det skär i hjärtat att läsa om hur hon vill vara sin våldsamma familj till lags samtidigt som hon törstar efter ett liv som alla andra, med vänner, pojkvänner och studier. Hur hon slits mellan allt hon hört som barn ... Läs hela recensionen

 • Hopp inte Hopplöshet
  Vivi Elisabet Ringström, 6 februari 2020

  Kunde denna flicka hitta sin identitet och kämpa för kunskap, så ger det hopp. Humor, skräck ,sorg och glädje genomsyrar boken. Kunskap och samarbete mellan människor är grunden för att komma vidare i livet, inte makt och pengar. Alla borde läsa denna bok och diskutera i klassrummen och bokcirklar och i Tv rutan.

 • Gripande
  Flodhästen, 2 februari 2020

  En bok om att vara jagad av det förflutna, att tvivla på allt, även sitt eget förstånd. Om att bryta sig loss och forma sitt eget liv. En bok som inte kan lämna någon oberörd.

  Jag tror det finns många familjer som Taras därute, fast kanske inte i lika fanatisk tappning. Många familjer där man inte låtsas om misshandeln, övergreppen, missbruket. Den som påtalar sanningen blir det svarta fåret, som Tara. Man behöver inte vara uppväxt på ett skrotlager och förvägrats skolgång för att kä... Läs hela recensionen

 • Läs den! Du kommer inte att ångra dig.
  Agnes, 17 januari 2020

  Tara Westover lyckas berätta sitt livs historia på ett genialiskt vis. Finns det sådana familjer undrar man? Hur är det möjligt? Kan det verkligen vara sant? Den här boken sträckläser man. Här finns allt.

  En annan bok som jag kan rekommendera, som även den handlar om en mycket speciell uppväxt heter "Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt" av Gail Honeyman från Skottland. Här får du både skratt och gråt, fast du kanske sätter skrattet i halsen.

 • Boken handlar om mormonism!

  Boken är skriven med förbehållet - enligt författaren - att det inte är mormonism den handlar om. Jag tycker den handlar om just det på var och varannan sida. Det handlar just om hur pappan är fångad av mormonisk tro som gör livet till ett helheten för familjen.

 • Fantastisk bok, dock inte representativ alls
  Sofia S, 22 november 2019

  Först vill jag lämna en brasklapp till er som vill läsa denna fantastiska, litterärt välskrivna bok, nämligen : den här familjens livsstil går väldigt stick i stäv med hur vi "mormoner" uppmanas att leva(som ni förstår är jag "mormon"). Inget av det här är typiskt för oss. Jag upplever mer att den här historien snarare är mer "typisk" för amerikanska extremfundamentalister och fanatiska "preppers".
  Nåväl. Med detta sagt kan jag säga att denna bok är oerhört välskriven - man ser allt framf... Läs hela recensionen

 • * Obligatoriska fält. E-post visas ej bland recensionerna.