- - -
Allt jag fått lära mig

Allt jag fått lära mig

av Tara Westover

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.

Recensioner Allt jag fått lära mig

“Det här är en fullständigt makalös, självbiografisk berättelse om en ung kvinna som visar en ofattbar styrka i möte med extrem fattigdom och fanatisk religiositet.”
Ingalill Mosander, Go’kväll

“Innerligt och hjärtskärande vackert om en flickas uppväxt i en amerikansk, fundamentalistisk familj.”
Kerstin Särneö, Tara

“En genuin, öppen berättelse om kunskap och att slå sig fri. En sorglig uppväxtshistoria som upprepade gånger får dig att blinka bort tårarna.” Smålandsposten

“Allt jag fått lära mig är en självbiografisk berättelse om förvandling, ett slags brutal solskenshistoria.”
Eskilstuna-Kuriren

“Med närmast poetisk pregnans skriver Tara Westover den sanna berättelsen om sin uppväxt, och om sin vingliga väg mot att bli samhällsmedborgare, så att det känns som stor litteratur.”
Vi läser

“En enastående memoar”
Barack Obama

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Recensioner Allt jag fått lära mig

  • Recension
    plats_rum_tid, 3 juni 2021

    Tara växer upp på landsbygden i Idaho. Familjens gård ligger vid foten av ett berg en bit utanför ett litet samhälle som är starkt präglat av sin kristna tro. Taras familj är mormoner och framför allt pappan drivs av ett stort förakt för både vetenskap och samhälle. Tara är 17 år första gången hon med blandade känslor kliver in i ett klassrum. Men detta blir starten på den resa som kommer leda till kunskap, självförverkligande och en egen identitet.
    Boken, som är Taras självbiografi är ot... Läs hela recensionen

  • * Obligatoriska fält. E-post visas ej bland recensionerna.