- - -
Allt jag fått lära mig

Allt jag fått lära mig

av Tara Westover

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.

Recensioner Allt jag fått lära mig

”Det här är en fullständigt makalös, självbiografisk berättelse om en ung kvinna som visar en ofattbar styrka i möte med extrem fattigdom och fanatisk religiositet.”
Ingalill Mosander, Go’kväll

”Innerligt och hjärtskärande vackert om en flickas uppväxt i en amerikansk, fundamentalistisk familj.”
Kerstin Särneö, Tara

”En genuin, öppen berättelse om kunskap och att slå sig fri. En sorglig uppväxtshistoria som upprepade gånger får dig att blinka bort tårarna.” Smålandsposten

”Allt jag fått lära mig är en självbiografisk berättelse om förvandling, ett slags brutal solskenshistoria.”
Eskilstuna-Kuriren

”Med närmast poetisk pregnans skriver Tara Westover den sanna berättelsen om sin uppväxt, och om sin vingliga väg mot att bli samhällsmedborgare, så att det känns som stor litteratur.”
Vi läser

”En enastående memoar”
Barack Obama

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Recensioner Allt jag fått lära mig

 • En resa från instängdhet till öppenhet
  Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred), 13 februari 2022

  Jag hade mycket höga förväntningar på denna men jag tycker inte att de riktigt uppfylldes. Blev något besviken, men tyckte ändå boken var okej-bra. Det jag hade förväntat mig var nog något hemskare. Nu tyckte jag att första halvan var lite seg och att inte så mycket egentligen hände; det var lite samma hela tiden. Om än väldigt bra berättat om hur de hade det och hur de levde. Andra halvan av boken tyckte jag mycket om! Tempot var högre och miljöerna varierades. Upplevelsen var för mig också ... Läs hela recensionen

 • Väldig stark uppväxtskildring
  Annies Granny, 30 september 2021

  Hon berättar levande och ingående om hur det är att växa upp i en mormonfamilj, utan att boken för den skull handlar om religion. Den handlar om hennes väg från en uppväxt med hemundervisning som i allt väsentligt saknas, till att hon börjar skolan med stora brister i grundläggande ämnen och allmänbildning. Mot alla odds blir hon författare. Man förstår varför boken toppad The New York Times bästsäljarlista.

 • Läsvärd och gripande
  Elin, 6 augusti 2021

  Så spännande att läsa och höll mig intresserad genom hela. Kände möjligtvis mot slutet att historien inte var klar och att den skulle ha tjänat att bli berättad några år senare - men det påverkar inte att den var väldigt läsvärd!

 • Annorlunda och bra!
  Sara Lindblad, 28 juni 2021

  Välskriven och självutlämnande bok som verkligen griper tag i en. Härligt med någon som törs skriva om jobbiga saker utan att moralisera och döma.

 • Riktigt välskriven men vilseledande
  Sofia S, 10 maj 2021

  Denna bok gör mig kluven. Det är en otrolig, ovanlig och därmed fascinerande livsberättelse , och det är en av de mest välskrivna självbiografier jag läst. Skriven på detaljerad, bildskapande, stilsäker prosa. Naket avslöjande. Saklig mitt uppe i det oerhörda. Otroligt smärtsam men ändå en svårslagen karriärhistoria om att blomstra mot alla odds. Mot VARTENDA odds , faktiskt. Maskrosbarn är inte ett ord starkt nog för att beskriva Tara, såvida maskrosen inte växer i en öken.
  En oerhörd h... Läs hela recensionen

 • Fängslande och annorlunda uppväxt
  Per , 28 april 2021

  Fängslande och fint berättad. Från en annorlunda uppväxt med en familj som undviker utbildning, sjukvård och andra samhällstjänster, sliter sig några familjemedlemmar loss och skapar normala liv.

 • Ljudbok & E-bok

  Lyssna eller läs boken som ljudbok eller e-bok.

  Testa gratis

  Köp boken

  Köp boken i fysisk form och läs den när du vill.

  Köp boken