- - -

1793

Av Niklas Natt Och Dag

Utsedd till Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin

Bellman noir i makaber historisk mordhistoria

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Recensioner 1793

 • Ruskig men bra
  Axel Nilsson (Stockholm), 30 augusti 2023

  Det är en ruskig historia som är spännande, välskriven och en äkta bladvändare. Kul att den utspelar sig i det historiska Stockholm.

 • Fullkomligt fruktansvärd
  Helen RS, 6 november 2020

  Jag slängde 1793 och 1794 i papperskorgen efter att ha plågat mig igenom cirka 150 sidor av den första boken. Jag sparar alltid böcker jag läst till eftervärlden, men det här var första gången som jag slängde en bok för jag vill inte att någon mig närstående ska behöva komma i närheten av dessa horribla historier.

 • Ljudbok & E-bok

  Lyssna eller läs boken som ljudbok eller e-bok.

  Testa gratis

  Köp boken

  Köp boken i fysisk form och läs den när du vill.

  Köp boken