- - -

1793

Av Niklas Natt Och Dag

Utsedd till Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin

Bellman noir i makaber historisk mordhistoria

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Recensioner 1793

 • Ruskigt bra
  Fabbe, 8 november 2021

  Det här är en bok precis i min smak. Har letat länge efter något historiskt och någon som kan beskriva det realistiskt utan modern moral och modernt språk. Detta är helt enkelt fantastiskt bra. Skall jag ge någon liten kritik så är väl inte intrigen den bästa och där känns det mer som en ordinär deckare. Nej, den här boken läser man för att förflyttas i tid och rum och på de premisserna är 1793 oslagbar!

 • Sjuk
  Lita på mig bara , 30 maj 2019

  Tyckte den var bra, till en början. Kände ett illamående av det sjuka som beskrevs i boken. Rekommenderar den inte alls då jag inte kunde läsa klart den. Jag gillar annars spännande böcker som kan vara beskrivande men det här var inte okej. OCH jag vet, ni tänker hur farligt kan det va? Men nej. Köp en annan bok. Ser ingen underhållning i att läsa denna.

 • Äckligt pervers
  Pingouin, 1 maj 2019

  Vissa våldsscener beskriver säkert väl dåtidens natur men de noggranna beskrivningar av hur man styckar en människokropp onödiga. En röd tråd av fullständigt abnorma sexuella perversiteter förstörde en förhållandevis bra historia för mig. Jag tycker ärligt talat att om man har en hjärna (läs fantasi) som hittar på de vansinnigt grova gärningar som 'offret' i boken utsätts för, så tycker jag man bör söka psykiatrisk hjälp.

 • Läs den!
  Lisa Ekman, 3 april 2019

  Mycket bra bok! Visserligen väldigt otäck läsning emellanåt. Det mest fasliga sidorna hoppade jag över då jag inte mäktade med att läsa. Fantastisk tidsbeskrivning. Författaren måste ha ägnat mycken tid att forska om tidens förhållanden.
  Rekommenderas varmt!

 • Frühling, Sommer, Herbst und Winter
  milli0910, 6 mars 2019

  Das Cover dieses historischen Kriminalromans zeigt bereits das Jahr, in welches uns Niklas Natt och Dag uns entfüht: 1793. Innerhalb der großen Ziffern sieht man das eingeprägte Stadtbild Stockholms und bei genauerer Betrachtung auch gleich, dass es ein historisches Holland zeigt. Durch das überwiegende Farbschema von schwarz und gold fallen einem sofort die roten Blutspritzer auf, welche mitten auf dem Cover pranken.

  Inhalt:

  Im Jahre 1793 wird in Stockholm im städtischen Se... Läs hela recensionen

 • Annorlunda och spännande deckare
  Ingvar Gustafson, 5 juni 2018

  Jag var fascinerad av att författaren valde att skriva om ett "okänt" årtal, året efter mordet på kungen. Det är en väldigt annorlunda deckare, eller vad man nu ska kalla den. Ett bestialiskt mord var det i alla fall som krävde både hårt arbete och skarp slutledningsförmåga av de två "detektiverna" med mycket olika kompetenser. Det är förstås miljöskildringen från Stockholms sena 1700-tal som är bokens styrka, och som 2000-talssvensk tackar man ju sin lyckliga stjärna att man slapp leva på de... Läs hela recensionen