- - -
Slutet på historien - Jan Guillou

Slutet på historien

Jan Guillou

Jan Guillous bok Slutet på historien

Efter nära femtio år i exil kommer förre SS-officeren Harald Lauritzen tillbaka från sin tillflykt till Argentina. Hans återkomst vänder upp och ner på tillvaron för släkten Lauritzen. Onkel Harald är nämligen fortfarande nazist. Men han har ett erbjudande som det inte går att säga nej till.

Eric Letangs advokatbyrå ställs ånyo inför en våg av moralpanik. Den här gången är det pedofilskräcken som leder till ännu en häxjakt.

1990-talet är en tid av ekonomiska kriser och socialdemokratins begynnande nedgång. Samtidigt växer främlingshat och högerextremism, en politisk omsvängning som alltför många underskattar. Där 1900-talet slutar inleds en helt ny epok som visar att vi ingenting lärt av historien.

Slutet på historien är den tionde och avslutande delen i Jan Guillous romanserie. Med den är han i mål med sitt gigantiska bokprojekt Det stora århundradet, där han skildrar en släkt som vi får följa genom hela 1900-talet.

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Publiceringsdatum ISBN Antal sidor
2020-08-21 9789164206916 491

Recensioner Slutet på historien

 • En episk saga om ett århundrade
  HiO, 25 november 2020

  Maffigt slut på Guillos stora familjekrönika. Som alltid en fröjd att läsa Jan Guillo - en av landets mest lysande språkbegåvningar och intrigskapare.

 • En plikttrogen bok...
  Gunnar Victor (Sollentung), 26 oktober 2020

  ... både för den som skrev och mig som läsare. Ingen av oss kan ha haft glädje av att skriva eller läsa. Till pappersåtervinningen så kanske någon blir glad

 • Slutpunkt
  Birgitta K, 26 oktober 2020

  Guillou har satt punkt för sin enorma sekellånga "saga". De första delarna var de mest fängslande i mitt tycke. Den närmast flydda tiden är nog alltid svårast att beskriva, men eftersom Guillous penna alltid är förd med elegans, ibland med kanske lite väl stor lätthet, så är det läsvärt och nostalgiskt. Hög igenkänningsgrad gör att berättelsen känns aktuell.

 • Så var det slut
  Bokmalin, 9 oktober 2020

  En fördel att ha läst de tidigare böckerna om familjen Lauritzen. Lite för mycket om vendettan mot Expressen. Blir lite tjatigt. Annars var det flera historier på gång i boken. Arvet, undrar bara hur just den personen hade fått nyckeln till bankfacket? Kanske har jag missat något i tidigare böcker?
  Spännande händelser kring familjen och arbetet. Tycker alltid det är intressant att läsa om advokaters arbete. Skildringen av samhället ger mig flera aha-upplevelser även om jag var med på 90-... Läs hela recensionen

 • Jan G. är långsint
  Halén, 30 september 2020

  Jan G. avreagerar sig på Expressen, men boken är väl läsvärd. Särskilt om man följt familjen Lauritzen sedan tidigare. Ingen bladvändare, jag tar det lugnt, snart når jag slutet på historien och vad gör jag sen?

 • Trist läsning
  Masen, 23 september 2020

  Efter att ha läst övriga böcker i serien så kändes det tvunget att läsa även den sista, men den känns som en besvikelse vid jämförelse med de tidigare.
  Kan bara rekommendera den till de som läst tidigare böcker i serien och vill få ett avslut.

 • * Obligatoriska fält. E-post visas ej bland recensionerna.