- - -
Hans Roslings Factfulness tio knep som hjälper dig att förstå världen

Hans Roslings bok Factfulness

av Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

”En av de viktigaste böcker jag någonsin läst – en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen.” – Bill Gates

När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Högskolestudenter, företagsledare, Nobelpristagare och högt uppsatta politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?

I Factfulness visar Hans Rosling, tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till våra vanligaste missförstånd.

Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör – däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden – kartlägger de hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade. Metoden de presenterar, factfulness, handlar helt enkelt om den till synes enkla vanan att bara hysa åsikter som grundas i fakta.

Med samma passion och folkbildningsiver som han gjort till sitt kännetecken, och som syntes i självbiografin Hur jag lärde mig förstå världen, argumenterar Hans Rosling för ett mer faktaorienterat förhållningssätt till världen. Tillsammans med medgrundarna för stiftelsen Gapminder, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, visar han hur en faktabaserad världsbild är både avkopplande, lärorik och produktiv.

Köp boken på Bokus, Adlibris eller CDON

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Recensioner Hans Roslings bok Factfulness

 • Sök fakta!
  Sven-Olov Larsson, 4 november 2022

  Hjälp att söka och använda kunskap och därmed också undvika falska påståenden om verkligheten. Vi får följa Hans Roslings väg till världsberömd pedagog och samtidigt utveckla den egna förmågan att urskilja det väsentliga i flödet av information.

 • Fantastisk!
  Ulf Paulsson, 26 januari 2021

  En fantastisk bok som har vänt upp och ned på mycket av det jag trott mig kunna. Jag har gett till mina tre barn och även som studentpresent till andra.

 • En av de viktigaste böckerna som skrivits
  Buffalo Bengt , 28 juni 2020

  Detta är kort och gott en bok som, utan undantag, alla bör läsa. Språket tillsammans med Roslings anekdoter lyfter fram resonemangen på ett oerhört intressant och lätttillgängligt sätt.

  Roslings biografi "Hur jag lärde mig att förstå världen" är varmt rekommenderad läsning i anknytning till denna bok, för att bättre lära känna denne briljante man.

 • Alla borde läsa den här!
  Maria, 24 februari 2020

  Oavsett om statistik intresserar dig eller inte, eller om du är intresserad av hur hela världen ser ut eller bara din närmaste omgivning - läs! Den utmanar dig till att se din värld på ett nytt sätt och lär dig vilka mekanismer som styr oss människor.

 • Kunskap!
  Pia Ulvegärde, 17 februari 2020

  Boken pläderar för att vi ska ta till oss den kunskap om verkligheten som finns och att vi sedan agerar utifrån den, livsviktigt! Om vi bygger vår världsbild på förlegade fakta hamnar vi fel i våra beslut om framtiden. Boken är en välbehövlig faktainjektion i vår tid där undergångsstämningar och katastrofscenarier är det enda som får plats i media. Gör Gapminders test så får du se själv hur pass uppdaterad du är på framstegen i människors villkor de senaste decennierna.

 • En helt nödvändig bok för vår bildning
  POW, 12 september 2019

  Tesen att personliga erfarenheter aldrig är tillräcklig grund för att förstå tillvaron. Det behövs statistik innan generaliseringar görs. Jag tycker boken borde vara obligatorisk läsning i skolan(gymnasiet).