- - -
Ett jävla solsken

Ett jävla solsken

av Fatima Bremmer

POCKET.
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnetHon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Recensioner Ett jävla solsken

 • Spännande liv, inte så spännande läsning
  CG , 30 december 2020

  Det är en väldigt genomarbetad och snygg bok om en kvinna med ett spännande liv i en intressant tid. Däremot var det ingen "spännande historia" att följa och läsa enligt mig, eftersom den beskrivs ur ett tydligt utifrånperspektiv som är märkbart skrivet av en intresserad historiker. Den är välskriven och jag är imponerad av författarens insyn i hennes historia, men tyvärr är det inte min smak av bok.

 • Ett mycket fint personporträtt
  Andreas Sellfors, 20 juli 2020

  Att denna biografin om Ester Blenda Nordström är den första som gjorts. Det är faktiskt riktigt skamligt. För den livshistoria, och den journalistik som Nordström gjorde, den är riktigt häpnadsväckande. Och det märks verkligen att Bremmer gjort en riktig djupdykning i Nordströms livsgärning. Vilket i för sig inte är konstigt sett till att hon haft tillgång till Nordströms egna brevsamlingar och dagböcker. Men det är emellertid inte någon garanti för att du ska få ihop en spännande historia. F... Läs hela recensionen

 • fin berättelse
  Tina , 1 november 2019

  Jag blev tyvärr lite besviken över hur boken var skriven. Kände emellanåt vissa delar saknade ett sammanhang och jag fick gå tillbaka i texten för att läsa det igen. Jag kände ibland att jag läste en faktabok med alla kommentarer och hänvisningar till andra böcker skrivna av Ester. Men det kan vara en smaksak från min sida.
  Jag försväntade mig något helt annat när jag läste beskriviningen ovan. Jag trodde jag skulle fångas i en fantastisk historia. Men tyvärr tyckte jag det var någonting... Läs hela recensionen

 • Förtrollas av Ester Blendas öde
  BiblioteKarin, 6 augusti 2019

  Vilket spännande livsöde. Konstigt att hon inte fått större uppmärksamhet i historieskrivningen. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig hennes liv engagerar och berör.

 • Upplysande porträtt
  Anni, 3 augusti 2019

  Speciellt i början är boken svårtillgänglig, vilket förvånar mig som läst och uppskattat Bremmers "De sista tanterna". Gång på gång var jag tvungen att gå tillbaka i texten, när sammanhang saknades, nya personer tillkommit eller beskrivs så att man inte vet om det är en man eller kvinna som åsyftas. Man uppslukas dock av handlingen, som tar över. Jag uppskattade också de fotografier som finns i boken, men saknade de som istället för att publiceras, enbart ingående beskrivs. Att Bremmer lyfter... Läs hela recensionen

 • Helt underbar och gripande.

  Perfekt läsning nu när vi firar kvinnlig rösträtt 100 år. Ester Blenda förtjänar en framskjuten plats i Sveriges historia som banbrytande journalist, barnboksförfattare och dom svagas röst i samhället.