- - -
Ett jävla solsken

Ett jävla solsken

av Fatima Bremmer

POCKET.
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnetHon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

* Ljudbokstjänsterna erbjuder nya kunder en gratis testperiod.

Recensioner Ett jävla solsken

 • Upplysande porträtt
  Anni, 4 augusti 2019

  Speciellt i början är boken svårtillgänglig, vilket förvånar mig som läst och uppskattat Bremmers "De sista tanterna". Gång på gång var jag tvungen att gå tillbaka i texten, när sammanhang saknades, nya personer tillkommit eller beskrivs så att man inte vet om det är en man eller kvinna som åsyftas. Man uppslukas dock av handlingen, som tar över. Jag uppskattade också de fotografier som finns i boken, men saknade de som istället för att publiceras, enbart ingående beskrivs. Att Bremmer lyfter... Läs hela recensionen

 • Läs, Läs, Läs...
  Jenny, 25 april 2019

  En härligt välskriven bok om en framgångsrik och äventyrsbegärlig kvinna, som valde att leva sitt liv efter helt egna premisser inom vissa delar av sitt liv och var i andra delar, fången i de lagar och sociala koder och regler som härskade då. Både alarmerande och igenkänningsbart att så många av oss fortfarande lever så än idag... vi har kommit så långt- samtidigt som vi fortfarande måste kämpa för att få leva på lika villkor som alla andra- om vi särskiljer oss på något vis.

 • Oerhört intressant bladvändare
  Marina Nyman, 12 mars 2019

  Fängslande, gripande och synnerligen intressant levnadshistoria om för mig okänd kvinna. Ville inte att boken skulle ta slut. Fantastiskt skrivet av Fatima Bremmer.

 • Fascinerande berättelse om en kvinnlig pionjär
  Ulla-Britt Ulander, 6 mars 2019

  En mycket spännande bok om en kvinnlig journalist, som helhjärtat tog sig an sitt kall.
  En gedigen forskning ligger till grund för den välskrivna boken.

 • Läs den här boken!
  Eva- Ma, 10 december 2018

  Vilken bok - och vilken person hon är, Ester Blenda Nordström!
  Man sträckläser, men vill inte att boken ska ta slut. Jag avundas
  hennes enorma energi och företagsamhet. Jag lånade den på

  iblioteket, men innan jag hade läst klart beställde jag ett par att
  ge bort.